LV: Riksrevisionens kritik är missvisande

UPPFÖLJNING. Läkemedelsverket måste bli mer självständig gentemot läkemedelsindustrin anser Riksrevisionen. Men bilden som målas upp är missvisande och kan vara skadlig anser Catarina Andersson Forsman, generaldirektör på Läkemedelsverket.

– Om man inte läser rapporten ordentligt finns risken att man uppfattar det som att det finns farliga och osäkra läkemedel ute på marknaden. Men så är inte fallet. I vårt arbete sätter vi alltid patientsäkerheten först, säger Catarina Andersson Forsman, generaldirektör på Läkemedelsverket, till Altinget.

I en nyligen publicerad rapport pekar Riksrevisionen på att regeringens innovationspolitik lett till en rollförskjutning, där främjandet av nya läkemedel lett till att Läkemedelsverket inte längre är en renodlad tillsyn- och kontrollmyndighet av läkemedel. Det försvårar i sin tur möjligheten att vara oberoende gentemot läkemedelsindustrin.

– Vi ska stödja folkhälsan. I det uppdraget ingår det att påtala när det exempelvis saknas produkter inom vissa områden. Det är så vi ska agera, svarar Catarina Andersson Forsman på kritiken.

Login