Läkemedelsverket svänger om hormonbehandling vid klimakteriebesvär

Läkemedelsverket har kommit med uppdaterade rekommendationer för behandling av klimakteriesvettningar och vallningar hos kvinnor i klimakteriet. Många kvinnor vet inte om att det finns hjälp att få, enligt Michael Algovik, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG).

Enligt Läkemedelverket upplever ungefär var tredje kvinna så svåra besvär i klimakteriet med svettningar, värmevallningar och sömnproblem att hon önskar behandling i någon form. Nu har myndigheten kommit med uppdaterade rekommendationer om hormonbehandling för kvinnor som lider. Behandling med hormonen östrogen och gestagen kan vara en effektiv metod för att lindra besvären.

Enligt Viveca Odlind, Läkemedelsverket, gör myndigheten genomgångar och uppdateringar inom de större terapiområdena med jämna mellanrum vartefter det tillkommer ny kunskap på området.

– Läkemedelsverket har haft rekommendationer för klimakteriebehandling sedan 1984 och detta är den fjärde  senaste är den fjärde versionen av som kommit.

Login