(L): Statligt styrd vård växande fråga

SJUKVÅRD. Diskussionen om en starkare statlig styrning av sjukvården kommer att öka i framtiden. Det tror Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Erik Ullenhag.

Både Liberalernas vårdpolitiska talesperson Barbro Westerholm och den ekonomiskpolitiska talespersonen Erik Ullenhag låter dörren stå på glänt när det kommer till frågan om ett förstatligande av sjukvården. Barbro Westerholm sade nyligen i en intervju med Altinget att ansvarsfrågan inom hälso-, sjukvård och omsorg är mycket viktig inför framtiden.

– Jag är inte helt emot en statlig sjukvård, jag tycker vi måste belysa frågan. Det kommunala självbestämmandet sätter käppar i hjulet och hindrar utvecklingen, sade hon och pekade på att Sverige måste noga följa utvecklingen i Danmark och Norge där staten har fått ett större ansvar.

Liberalerna har sedan tidigare uppfattningen om att den statliga styrningen i vården bör öka, eller för att uttrycka det med partiets egna ord "mer nationell samordning och styrning av vården". Syftet är en ökad valfrihet, ökad likvärdighet och bättre vård för personer som drabbas av sällsynta diagnoser.

Login