Licensläkemedel kan hämtas ut från valfritt apotek

LÄKEMEDEL. Patienter ska kunna hämta ut licensläkemedel, det vill säga läkemedel som inte är godkända för försäljning, från valfritt apotek enligt ett lagförslag från regeringen.

Det ska bli lättare att använda så kallade licensläkemedel, extemporeläkemedel och lagerberedningar. Det vill säga läkemedel som egentligen inte är godkända för försäljning, men som ändå kan fyller en viktig funktion. Nu föreslår regeringen att det ska vara möjligt för konsumenter att själva hämta ut licensläkemedel från valfritt apoteket. Tidigare krävdes det en ny licensansökan från apoteket om patienten ville hämta ut läkemedlet från exempelvis en annan apotekskedja.

Enligt huvudregeln får läkemedel inte säljas utan att först prövats och godkänts av Läkemedelsverket. Men det kan finnas skäl för sjukvården att använda läkemedel i en annan form eller styrka än vad som är godkänt, exempelvis i behandling av barn och unga. I vissa fall är det mer patientsäkert att använda ett licensläkemedel än att behöva späda eller dela ett godkänt läkemedel för att kunna dosera till barn.

Läkemedlen föreslås också ingå i läkemedelsförmånerna automatiskt, förutom när Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) motsätter sig detta.

Login