Löfven: Heltid ska bli norm

VÅRD. Rätten till att arbeta heltid ska skrivas in i kollektivavtalen, anser statsminister Stefan Löfven. Men det gäller endast den offentliga sektorn och han ger inga tydliga svar om hur problemen med håltimmar under arbetsdagen ska lösas.

– Vi måste till slut få slut på otyget att kvinnors arbetsliv är sämre än männens. Vi kan inte bygga ett arbetsliv på kvinnors krökta ryggar, sade statsminister Stefan Löfven i ett tal på kongressen för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, under tisdagen.

Det finns stora skillnader på kvinno- respektive mansdominerande arbetsplatser. Stefan Löfven lyfter fram att exempelvis både bemanning och IT-stöd är bättre på manliga arbetsplatser. Det och många andra skillnader måste upphöra anser statsministern.

Det behövs förebyggande insatser och mer forskning hur arbetsmiljön inom välfärdssektorn ska förbättras. Precis som med mycket annat är forskningen om kvinnors arbetsliv eftersatt. Det håller inte 2015, Sverige måste in i ett modernt arbetsliv, anser Stefan Löfven.

Login