LSS-utredning kan strama åt för privata aktörer

STÖD. De ständigt ökande kostnaderna för assistansersättningen är djupt bekymmersamma, enligt regeringen. KD-politikern Désirée Pethrus får nu i uppdrag att göra en stor översyn där bland annat de privata företagens roll bakom kostnadsökningen ska utredas.

Riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) ska utreda assistansersättningen och lagen om stöd och service. Huvudsyftet är att nå en "hållbar ekonomisk utveckling", det vill säga få kontroll över de ständigt ökande kostnaderna. I år beräknas kostnaderna för assistansersättningen uppgå till drygt 30 miljarder kronor, och de senaste tio åren har kostnaderna ökat med nästan 16 miljarder kronor.

Det är ett mycket digert utredningsuppdrag som barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) ger till utredaren och som ska redovisas hösten 2018.

Bland annat ingår ett samarbete med Välfärdsutredningen, den så kallade Reepalu-utredningen. Det som ska ses över är vilken roll de privata assistansbolagen har bakom kostnadsutvecklingen inom assistansersättningen och personlig assistans enligt LSS, exempelvis den roll de har i bedömningen av de assistansberättigades behov.

Login