M kritisk till minskade resurser till IVO

OMSORG. Hur säkerställer regeringen att kvaliteten i tillsynen inte blir lidande när resurserna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) minskas? Det frågar sig Cecilia Widegren (M).

Nyligen beslutade regeringen att inspektionen av HVB- och LSS-boenden ska minskas från två gånger per år till en gång per år. Samtidigt minskar regeringen anslaget till Inspektionen av vård och omsorg (IVO), som bedriver tillsynen, med 59 miljoner kronor. I en skriftlig fråga vill Cecilia Widegren (M), ledamot i socialutskottet, veta hur regeringen säkerställer att de minskade resurserna inte leder till sämre kvalitet. Hon lyfter även fram Moderaterna vill stärka tillsynen med 50 miljoner per år.  

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) framhäver att det är IVO själva som föreslagit ändring av den så kallade frekvenstillsynen. Eftersom det enligt myndigheten skulle möjliggöra en effektivare tillsyn. Gabriel Wikström menar också att det inte rör sig om minskade resurser till IVO. Istället handlar det om att myndigheten under tre år fått ökade anslag för att bland annat utveckla it-system och kunskapsöverföring. Ökningen som tillsattes av alliansregeringen var redan från början tänkt att vara temporär.

 

Login