Mammografi förlänger livet rejält

KORTNYTT. Ny svensk forskning visar att kvinnor som följer mammografiprogrammet har markant lägre risk att dö i bröstcancer tio år efter sin diagnos jämfört med kvinnor som inte regelbundet blir undersökta.

Studien visar att kvinnor som deltar i screeningprogrammet när de får sin bröstcancerdiagnos löper 60 procent lägre risk att dö tio år efter diagnosen, jämfört med dem som får bröstcancer utan att ha deltagit i programmet, skriver tidningen Vårdfokus. Efter 20 år är siffran nere på 47 procent hos dem som regelbundet gjort mammografi. 

– Vår forskning visar att en kvinna som följer mammografiprogrammet och får en bröstcancerdiagnos i genomsnitt får 17 extra år att leva, jämfört med dem som inte deltar i programmet, säger László Tabár till Vårdfokus.

I studien som sträcker sig över 58 år ingår totalt ungefär 52 000 kvinnor där dödligheten undersöktes hos dem som deltog i screeningprogrammet och de som inte deltog mellan 1977 och 2015. Även kvinnor från åren 1958 till 1976 då mammografin ännu inte var införd ingår i studien.

Login