Medicinsk åldersbedömning lite närmare

FLYKTINGAR. Socialstyrelsen lutar nu åt att det ska gå att ta fram rekommendationer utifrån stabil vetenskaplig grund för medicinsk åldersbedömning. Men innan en metod kan finnas på plats krävs att regeringen tar initiativ till en pilostudie.

Det ser nu ut som om det ska vara möjligt att hitta en metod för medicinsk åldersbedömning av asylsökande som Socialstyrelsen kan ställa sig bakom och som, förhoppningsvis, även fungerar i asylsystemet. Trycket på att hitta en säker metod är stort, i dag är systemet med medicinska åldersbedömningar satt ur spel. Det skapar godtycke och frustration, inte minst för den asylsökande som behöver stärka sitt fall.

Slutsatserna av den genomgång av vetenskaplig litteratur som Socialstyrelsen presenterade i veckan visar att undersökning av knäleder med magnetkamera kan användas för att öka säkerheten om barns ålder. Den beräknade risken att det blir fel är tre procent för pojkar och sju procent för flickor, att jämföra med en risk på 10-12 procent vid röntgen av tänder och händer.

– Det vi hittills sett är att undersökning av knäled med magnetkamera är bäst lämpad att hitta barn. Om man kompletterar med avbildningar av fler tillväxtzoner bör möjligheten öka att närmare ringa in 18-årsgränsen, säger Socialstyrelsens Carl-Erik Flodmark i ett pressmeddelande.

Login