Mord, blod och ond bråd död – författare ska vässas i rättsmedicin

Rättsmedicinalverket och Svenska deckarakademin gör gemensam sak. Deckarförfattare ska bli bättre på att beskriva rättsmedicinska utredningar i sina böcker.

Den gemensamma föreläsningen, som hålls i februari nästa år, utgår från ett fiktivt fall där en avliden person hittas utomhus. Sedan kommer Rättsmedicinalverkets experter att lotsa författarna genom olika metoder och överväganden. Syftet är helt enkelt att ge en mer rättvisande bild av hur Rättsmedicinalverket (RMV) arbetar.

– Deckargenren är väldigt stor i Sverige och många människor får till stor del sin bild av Rättsmedicinalverket genom litteraturen. Ett välkänt RMV bidrar till ökad rättssäkerhet och effektivitet inom rättskedjan men kan också på sikt medverka till att fler väljer att utbilda sig i syfte att få jobb hos oss i framtiden, säger Johan Rahm, kommunikationschef på RMV i ett pressmeddelande.

Karin Alfredsson, preses för Svenska deckarakademin, säger i samma pressmeddelande att samarbete med Rättsmedicinalverket passar perfekt, eftersom Svenska deckarakademin arbetar för att stärka genrens litterära anseende och hålla den på en hög nivå.

Login