Myndigheter brister i tillgänglighet

UNDERSÖKNING. Bara nio av 257 myndigheter uppfyller kraven på tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning. Det visar en rapport som Myndigheten för delaktighet sammanställt på uppdrag av regeringen.

– Bra tillgänglighet är en förutsättning för att alla ska kunna vara delaktiga i samhället, oavsett funktionsförmåga, säger Anne Holm Gulati, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet i ett pressmeddelande. 

Myndigheten för delaktighet har 13 kriterier för att nå upp till grundläggande tillgänglighet. Bara nio myndigheter uppfyller alla 13. Regeringen har i en förordning slagit fast att samtliga statliga myndigheter ska verka för att på sikt vara fullt tillgängliga för människor med funktionsnedsättning. Undersökningen visar att 35 procent av myndigheterna har gått framåt i sitt arbete för grundläggande tillgänglighet, men 26 procent har backat. Ingen av landets domstolar, länsstyrelser eller museer uppfyller dock alla kriterier. Till dessa kriterier hör bland annat att ha en handlingsplan för tillgänglighetsarbete, att lokalerna är tillgängliga för människor med funktionsnedsättning. Exempelvis tydliga skyltar för människor med nedsatt syn eller att se till att det inte finns nivåskillnader som utestänger dem som använder rullstol.   

– Även om vi kan se att det sker en positiv utveckling på sina håll så återstår det mycket innan myndigheterna är fullt tillgängliga. Årets enkät visar till exempel att 30 procent av myndigheterna inte har någon övergripande handlingsplan för tillgänglighetsarbetet trots att detta ska finnas enligt förordningen, säger Nina Lindqvist, analyschef på Myndigheten för delaktighet i ett pressmeddelande.

Login