Nämnd ska underlätta arbetet med e-hälsa

STYRNING. För att underlätta e-hälsoarbetet föreslår en utredning att en beslutade nämnd ska inrättas. Nämnden ska verka för ett gemensamt datorsystem inom vård och omsorg, men det kommer att ske på bekostnad av det kommunala självstyret.

”Utredningens bestämda uppfattning är att det inte är acceptabelt att patienters och brukares säkerhet riskeras till följd av brister i informationshanteringen”, skriver utredaren Sören Olofsson inledningsvis i ett delbetänkande om hur e-hälsoarbete bör utvecklas.

Både patienter och vårdpersonal rör sig i dag över gränserna mellan offentliga och privata aktörer, men även över landsgränser. Det måste därför vara möjligt att informationen, som exempelvis journaler, ska vara tillgänglig och kunna utbytas mellan olika professioner på ett säkert sätt. I och med de möjligheter som patientlagen ger förväntas rörligheten att öka och behovet att utbyta information kommer därför att bli ännu större i framtiden, menar Sören Olofsson.

Därför lägger utredningen fram en rad förslag för att förbättra säkerheten, men också tillgängligheten för den typen av information. Utredningen vill förtydliga rollfördelningen mellan statliga myndigheter, men hävdar också att det behövs nationella krav för grundläggande interoperabilitet mellan informationssystemen inom sjukvård och socialtjänst. Det vill säga att olika datorsystem ska kunna fungera och kommunicera med varandra.

Login