Ny rapport: Brister i lag om läkarkontakt

PATIENTSÄKERHET. En majoritet av läkarna anser inte att de har möjlighet att erbjuda en fast vårdkontakt, konstaterar Sveriges läkarförbund i en ny rapport. Samtidigt måste fler patienter få tillgång till en ansvarig läkare, anser förbundet.

– En patient kan träffar femton olika läkare och skickas fram och tillbaka utan att någon har det övergripande ansvaret. Det finns ingen logik bakom det och ingen rimlig anledning till att det ser ut så i Sverige i dag, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, till Altinget.

I samband med den nya patientlagen infördes en bestämmelse om att patienter har rätt till en fast vårdkontakt. Men över ett år efter införandet kan en rapport från Sveriges läkarförbund konstatera att bestämmelserna om en fast vårdkontakt är okända och att verksamhetsrutiner ofta saknas. Endast 40 procent av läkarna svarar att de har goda förutsättningar att erbjuda fasta läkarkontakter.

En stor andel av läkarna anser sig inte ha rätt förutsättning för att kunna erbjuda en fast läkarkontakt. Det saknas IT-system som klarar samordningsansvaret. Även bristande bemanning upplevs som hinder, särskilt vid semestertider eller när läkaren själv är sjuk.  

Login