Ny vårdform i januariavtalet får blandad kritik

PSYKISK OHÄLSA. Regeringen ska under året tillsätta en utredning om en ny vårdform för personer med lättare psykiska problem – en punkt som Centerpartiet fått med i Januariavtalet. Den tidigare samordnaren för psykisk ohälsa, Kerstin Evelius, är både positiv och skeptisk till C-förslaget.

Bland januariavtalets olika vårdsatsningar finns en skrivning om att en ny vårdform som ska ge snabbare hjälp till personer med lättare psykiska problem ska utredas. Utredningen ska tillsättas under året. Tanken med den nya vårdformen är att dessa personer inte ska behöva gå den normala och ofta långa vägen till stöd och hjälp.

Det är Centerpartiet som ligger bakom förslaget. Partiet ville uppmärksamma problemet med att allt fler i befolkningen lider av psykisk ohälsa samtidigt som det är svårt att snabbt få hjälp.

– Antalet sjukskrivningar som sker till följd av psykiatriska diagnoser fortsätter att öka och det är framför allt lättare psykiska tillstånd, som exempelvis stressymptom, som står för den största ökningen. Tillgängligheten till terapi och samtalsstöd är idag för dålig och väntetiderna för att få kvalificerad hjälp är ofta långa, skriver Anders W Jonsson, gruppledare och sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet till Altinget.

Login