Olika villkor för funktionshindrade

OMSORG. En kartläggning som Socialstyrelsen har gjort visar att kommunernas olika riktlinjer för personlig assistans drabbar funktionshindrade.

Socialstyrelsen anser att Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, bör ses över. Anledningen är att kommunernas tillämpning av lagen skiljer sig åt över landet, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

– Enligt vår rapport har ungefär hälften av kommunerna satt upp egna avgränsningar och riktlinjer för personlig assistans. Det påverkar både ersättningsnivåerna och kriterierna för att få hjälp. Bostadsorten kan därför bli avgörande för funktionshindrades möjlighet att arbeta, få hjälp med vardagssysslor och själva kunna välja assistent, säger Socialstyrelsens utredare Karin Flyckt i ett pressmeddelande.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är tänkt att ge enskilda möjlighet att leva som alla andra. Totalt handlar det om cirka 20 000 personer som har personlig assistans. Cirka 20 procent av dessa har fått assistans beviljad av kommunen.

Login