Olycksdatabas ska bli mer rättssäker

DATASKYDD. Transportstyrelsens olycksdatabas ska få ett nytt regelverk för personuppgifter. Det blir även mer uttryckligt vilka vårdgivare som har skyldighet att lämna statistik till registret.

Strada (Swedish Traffic Accident Data Acquisition), är ett informationssystem för data om skador och olyckor inom hela vägtransportsystemet. Registret inrättades efter ett beslut av regeringen år 1996. Polismyndigheten och akutsjukhus rapporterar in uppgifter till Strada. Rapporteringen från Polismyndigheten är rikstäckande. Till det kommer 70 akutsjukhus runt om i landet som rapporterar in uppgifter. Registret innehåller även data från andra register och ett kartverktyg. Strada svara på frågor om hur många olyckor av ett visst slag som har skett i ett visst geografiskt område eller på en viss väg, vilka skador som har uppstått vid olyckor, vilken allvarlighetsgrad som olyckorna har och vilken ålder och vilket kön som de drabbade har.

Sedan tidigare har det stått klart att det rättsliga stödet för hur myndigheter behandlar känsliga personuppgifter i registret är oklart.

I samband med att EU:s dataskyddsförordning (som ersätter svenska personuppgiftslagen) träder i kraft i maj 2018 vill regeringen ändra regelverket för Strada så att det åtminstone uppfyller förordningens minimikrav.  

Login