Om vår ojämlikhet inför döden

JÄMLIKHET. Alla ska vi dö, men lågutbildade bör räkna med ökad risk att dö lite tidigare än andra i en hjärtsjukdom eller av alkohol. Socialstyrelsens statistik om dödsorsaker är ledsam läsning.

Egentligen är det ju ingen nyhet alls, att god sjukvård och god hälsa fördelas på ett orättvist sätt mellan medborgarna. Det är i regel bra att vara en välutbildad man, gärna i södra delarna av Sverige. Det är aldrig bra att vara lågutbildad. Försök undvika att vara kvinna. Och så vidare.

Men Socialstyrelsens årliga statistik över dödsorsaker bör ändå läsas. Inför döden är vi alla lika, problemet är att vissa dör tidigare än andra. Eller som Socialstyrelsen uttrycker det på myndighetsprosa i en rubrik "Högre dödstal bland lågutbildade". Här konstaterar Socialstyrelsen att dödstalen för hjärt- och kärlsjukdomar är mer än dubbelt så höga bland kvinnor som bara har gått grundskolan, jämfört med dem som fortsatte att studera efter gymnasiet.

Dödstalen på grund av alkoholrelaterade dödsorsaker skiljer ännu mer mellan olika utbildningsnivåer, här är dödstalen tre gånger så höga för de outbildade kvinnorna jämfört med dem med eftergymnasial utbildning. För männen är motsvarande siffra 3,5.

Login