Osäkert om ny metod för åldersbedömning

FLYKTINGAR. Socialstyrelsen skyndar på arbetet med att försöka ta fram en uppdaterad metod för medicinsk åldersbedömning, ett arbete som ska ske i samarbete med Barnläkarförbundet och Tandläkarförbundet. Men det är fortfarande inte säkert att myndigheten kommer att ge några rekommendationer alls, enligt avdelningschef Lars-Torsten Larsson.

– En rekommendation som inte någon bryr sig om, den har inget värde.

Det säger Lars-Torsten Larsson, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen. Det han syftar på är de nuvarande rekommendationerna från år 2012 för åldersbedömning av asylsökande, rekommendationer som är satta ur spel. Barnläkarföreningen rekommenderar inte sina medlemmar att genomföra åldersbedömningar, på grund av hur resultaten används och tolkas av Migrationsverket. Läkarförbundet anser att den metod som rekommenderas av Socialstyrelsen är så osäker att den är etiskt tveksam.

Regeringen har nu sagt att de medicinska åldersbedömningarna ska återupptas. Exakt hur det skulle gå till i nuläget, det kan inte Lars-Torsten Larsson svara på. Ansvaret för hur man skulle hantera det ligger i så fall på Migrationsverket.

Login