Pappamånad får kritik för kärnfamiljsfokus

FÖRÄLDRAFÖRSÄKRING. Den så kallade tredje pappamånaden föreslås träda i kraft första januari nästa år. Men förslaget, som nyligen varit ute på remiss, får kritik för sitt fokus på kärnfamiljen.

En till månad i föräldraförsäkringen ska reserveras för den andra föräldern från och med 1 januari nästa år om regeringens planerade lagförslag blir verklighet. Lagförslaget som har varit ute på remiss är ett steg i rätt riktning anser en övervägande majoritet av remissinstanserna. Men den så kallade tredje pappamånaden får kritik för att ha för stort fokus på kärnfamiljen.

Flera remissinstanser anser att föräldraförsäkringen borde vara mer individanpassad. Förslaget utgår ifrån att alla barn har två föräldrar, menar bland andra intresseorganisationen Sveriges Makalösa Föräldrar och Akademikerförbundet SSR. Fackförbundet stöder förslaget om en tredje icke överförbar månad, men anser att det inte är tillräckligt.

”Vi har inga förhoppningar om att en ytterligare icke överlåtningsbar månad ska leda till ett jämställt föräldraledighetsuttag, men vi menar att det ändå är ett steg på vägen”, skriver Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR, i sitt remissvar.

Login