Patienter ersätts för vård i Danmark

VÅRD. Patienter som reser till Danmark för att behandlas för hyperhidros, extrem svettning, har rätt till ersättning från Försäkringskassan. Det har Kammarrätten beslutat.

Enligt patientrörlighetsdirektivet har patienter rätt att söka vård inom ESS-länderna och få den bekostad av försäkringssystemet i hemlandet. Om kostnaderna överstiger vad vården kostat i hemlandet behöver inte hemlandet ersätta hela beloppet.

Kammarrätten har nu beslutat att ett stort antal patienter som rest till Danmark för att få behandling mot hyperhidros (extrem svettning) ska få hela vårdkostnaden ersatt av Försäkringskassan.

Anledningen till beslutet är att Kammarrätten anser att det inte går att avgöra om vården skulle ha kostat mindre i Sverige. Eftersom landstingen i stor utsträckning själva kan avgöra vilken vård som ska ersättas, kan storleken på patients ersättning skilja sig åt beroende på vart hen är bosatt. Uppgifterna som landstingen lämnat till Försäkringskassan är också alltför schablonmässiga anser Kammarrätten.

Login