Patientfokus ska leda till en jämlikare vård

VÅRD. Regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har kommit överens om en miljard kronor för att utveckla verksamheter inom vården. Genom ett patientcentrerat förhållningssätt ska jämlik vård uppnås.

– Ytterst handlar det om att stärka förutsättningarna för en god och jämlik hälso- och sjukvård, kommenterade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) överenskommelsen i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och regeringen innefattar ett flertal avtal som gäller över 2015, alla utifrån ett tydligt jämställdhet- och jämlikhetsperspektiv. Överenskommelsen som går under namnet samordnings- och tillgänglighetsmiljarden ersätter den så kallade kömiljarden. Det innebär att landstingen och regionerna fortsättningsvis kommer att rapportera väntetider utan prestationspengar.

Totalt omfattar överenskommelsen en miljard kronor. I stort sett hela summan är avsedda som stimulansmedel till landstingen. SKL tilldelas 4,8 miljoner kronor för att stötta landstingen administrativt. Från SKL:s sida välkomnas överenskommelsen.

Login