Planer på omstridd gruva skapar psykisk ohälsa

KONSEKVENSER. Planerna på en gruva i Kallak skapar stress och ångest bland medlemmarna i den berörda samebyn, enligt en studie från Umeå universitet. Forskarna vill se ett lagkrav på att ta hänsyn till hälsoeffekterna vid gruvetableringar.

Processen kring en eventuell järnmalmsgruva i Kallak, utanför Jokkmokk, har pågått i åratal. Att det har fått hälsoeffekter för medlemmarna i den mest berörda samebyn – i form av stress, oro och ångest – är inte alls överraskande. Det konstaterar Hanna Blåhed vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa på Umeå universitet.

– Det är flera komponenter som påverkar. Det är en sammansatt effekt som gör att folk mår dåligt. Men att det är en så pass utdragen process påverkar naturligtvis en hel del, säger hon till Altinget.

Frågan om gruvan är mycket konfliktfylld och avgörandet ligger sedan länge hos regeringen. Effekter på miljö och rennäring ligger i ena vågskålen, nya arbetstillfällen och vinstintressen i den andra. Hanna Blåhed och professor Miguel San Sebastián har gjort en studie i form av en hälsokonsekvensbedömning med anledning av den potentiella gruvetableringen i Kallak.

Login