Planer på skönhetslag får stark kritik

REMISS. Konsumentskyddet vid skönhetsingrepp ska bli bättre, föreslog en utredning i höstas. Men förslaget innehåller stora brister konstaterar remissinstanserna. Gränsdragning för vad som är sjukvård samt oklarheter vid tillsynen är några av invändningarna.

Kroppsbehandlingar, det vill säga ingrepp som syftar att ändra utseendet och som kan innebära en hälsorisk, ska regleras i en ny lag. Det föreslog den så kallade Skönhetsutredningen i höstas. Bakgrunden är att det i dag saknas konsumentskydd vid behandlingar som inte faller inom ramen för hälso- och sjukvården, exempelvis tatueringar och mindre skönhetsingrepp som läppförstoring.  

Initiativet är välkommet eftersom det har saknats regelverk inom det här området konstaterar en majoritet av remissinstanserna. Men utredningen får samtidigt stark kritik. ”Med utredningens förslag kommer det att uppstå en gråzon vad som är hälso- och sjukvård och inte. Detta leder till oklarheter kring hur lagen ska tillämpas” skriver Socialstyrelsen i sitt remissvar. Det är en uppfattning som delas av ett flertal av remissinstanserna.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) anser att det är oklart hur den nya lagen ska tillämpas i förhållande till angränsade lagstiftning. Utredningen har heller inte löst problemen med gränsdragning mellan vad som kan klassas som estetiska behandlingar och vad som är hälso- och sjukvård. En uppfattning som också delas av Läkarförbundet.

Login