Platsbrist på HVB-hem flaskhals för slutenvården

OMSORG. Den höga belastningen på HVB-hemmen är en flaskhals för slutenvården. Nu ber Statens institutionsstyrelse (SiS) om högre anslag för att öka kapaciteten på sin verksamhet.

Den kraftiga ökningen av ensamkommande flyktingbarn under hösten har lett till en hård belastning av socialtjänsten. För Statens institutionsstyrelse (SiS) som bland annat bedriver tvångsvård och vård av missbrukare är det framförallt den egna ungdomsvården som även i fortsättningen kommer att vara under mycket högt tryck.

Myndigheten befarar att det ökade trycket leder till en undanträngningseffekt för de ungdomar som normalt skulle placeras i HVB-hemmen, eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med platser. Kommunerna får också svårare att skriva ut unga från SiS och placera dem i HVB-hem.

Samtidigt är barnen som varit på SiS de med störst vårdbehov av att alla, menar Fredrik Hjulström, handläggare för barn och ungdomsfrågor på Sveriges kommuner och landsting, SKL. De barnen behöver oftast placeras på HVB-hem som mer påminner om vårdinrättningar, medan de ensamkommande barnen ska placeras på HVB-hem som mer liknar familjehem.

Login