Pressad tandvård ska lösas med kartläggning

MIGRATION. 1,5 miljarder till landstingen och två kartläggningsuppdrag till Socialstyrelsen. Det är sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) svar på hur belastningen på tandvården ska lösas.

Höstens flyktingkris har lett till en stor belastning för tandvården som Altinget tidigare har rapporterat om. I en skriftlig fråga till sjukvårdsministern Gabriel Wikström vill moderaternas Mikael Cederbratt ha svar på vad regeringen planerar att göra för att minska pressen på tandvården. Sjukvårdsministern svarar att en viktig åtgärd är de cirka 1,5 miljarder kronor som betalas ut till landstingen för att hantera flyktingsituationen.

Mikael Cederbratt lyfter även fram problemet med bristen på tolkar vid asylsökandes kontakt med vården. Gabriel Wikström hänvisar till två uppdrag till Socialstyrelsen om att analysera och kartlägga tandvårdens utmaningar när det gäller att tillhandahålla vård till asylsökande och nyanlända. En av kartläggningarna går ut på att undersöka hur stödet ser ut för att få vård på andra språk än svenska.

Login