Printz om samsjuklighetsvård: ”Kultur och arbetssätt måste ändras”

Många väntar med både otålighet och höga förhoppningar på samsjuklighetsutredningen. Altinget har pratat med utredaren Anders Printz, som lämnar sina förslag den sista november.

Vilka är de största bristerna i vård och omsorg av personer med både beroende och psykisk ohälsa?

– Att det är så extremt svårt att få psykiatrisk vård om man samtidigt har ett skadligt bruk. Jag har träffat åtminstone 100 familjer med erfarenhet av att någon varit utsatt. Flera är döda trots att de har fått av insatser som kostar 6 000-7 000 kronor om dygnet. Vi borde kunna använda de pengarna på ett bättre sätt. Vi ger olika insatser under olika tider istället för insatser som tillsammans leder till att behoven blir tillgodosedda under flera områden under hela livet.

– Känslan av stigmatisering är också starkare än jag tidigare visste. Både personerna själva och anhöriga upplever extremt mycket skam och negativa attityder. De blir avvisade, granskade och bedömda. Vården arbetar inte efter Socialstyrelsens riktlinjer om samordnade insatser. Vet man att det finns ett pågående bruk av alkohol och/eller narkotika inleder man inte insatser eller gör bedömningar av den kognitiva förmågan. Det här handlar om generella regler och en kultur.

Login