Privatsmugglade bantningsmedel allt vanligare

LÄKEMEDEL. Privatimporterade narkotikaklassade läkemedel blir allt vanligare. Det visar Läkemedelverkets analys i samband med beslagen som genomfördes förra året.

I fjol deltog Läkemedelsverket och Tullverket för sjunde gången i den internationella insatsen mot olaglig läkemedelsförsäljning. När preparaten har analyserats under hösten visar resultaten att ett flertal narkotikaklassade läkemedel, bland annat lugnade- och sömnmedel och antibiotika har beslagtagits. Även bantningsmedel som visade sig ha varierat innehåll trots liknande förpackningar undersöktes. Ett lokalbedövningsmedel, läkemedel mot depression fanns exempelvis i de bantningsmedel som analyserades.

– Budskapet är enkelt, köp bara receptbelagda läkemedel på godkända apotek, även när du handlar på internet. Förfalskade och olagliga läkemedel är ett stort och allvarligt problem globalt, kommenterar Ann-Kristin Arvidsson, gruppchef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Privatpersoner som köper läkemedel utanför godkända apoteket, exempelvis över internet eller på resor, riskerar att komma i kontakt med dessa läkemedel.

Login