Rapport: Stärk NT-rådets roll

Låt Vårdansvarskommittén utreda ökad nationell jämlikhet i införandet av särläkemedel och stärk NT-rådets roll. Det förslaget lämnar Kommissionen för innovativa särläkemedel i en rapport.

{{factbox:6316:R}} Rapporten, som presenterades i Almedalen under onsdagen innehåller åtta förslag som ska svara på den övergripande frågan om hur staten och regionerna kan justera dagens system på ett sätt som ger patienter med sällsynta diagnoser snabbare tillgång till nya läkemedel på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. 

Rapporten tar delvis avstamp i förslaget från Toivo Heinsoos utredning Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89), som ville inrätta ett regiongemensamt läkemedelsråd som skulle stöttas av Tandvårds- och läkemedsförmånsverket, ett förslag som sedan inte tagits vidare av regeringen. 

I rapporten föreslås att regionerna ska bilda ett gemensamt kommunalförbund för att framför allt vara mottagare av ett öronmärkt statsbidrag för särläkemedel. Förbundet skulle i sin tur finansiera merparten av regionernas kostnader för särläkemedel. Förbundet skulle också inkludera NT-råddet i sin verksamhet och låta rådet företräde förbundet i förhandlingar med läkemedelsbolagen. 

Login