Regeringen: Sjuka måste priortieras först

VÅRD. Vårdvalet och vårdgarantin fick skarp kritik när Riksrevisionen granskade reformerna. Även om regeringen till stora delar håller med om slutsatserna finns det inga större planer på åtgärder.

Riksrevisionen konstaterar i sin rapport från november förra året att ambitionerna med vårdreformen till vis del har uppnåtts. Vårdcentralerna har blivit fler och kontaktmöjligheterna bättre, men detta har skett på bekostnad av vårdkrävande patienter och möjligheten att erbjuda en likvärdig vård. Samtidigt har vårdkostnaderna fortsatt att öka.

I sitt svar delar regeringen många av Riksrevisions slutsatser. De prioriteringar som riksdagen och regeringen beslutade om för nästan tjugo år sedan är lika centrala idag. Patienter med det största behovet av vård måste få företrädde, slår regeringen fast i sitt svar.

En av poängerna med vårdvalsreformen var också att öka tillgängligheten av vårdcentraler. Det har reformen bidragit till, dock framförallt i storstäder där utbudet och tillgängligheten redan är stor. Regeringen anser att dessa iakttagelser därför kan tyda på att LOV, lagen om valfrihetssystem, har lett till en omfördelning av vårdens resurser som strider mot målen om en jämlik vård.

Login