Regeringen vill ha mer statligt ansvar för vården

VÅRD. Staten måste ta ett större ansvar för vården för att kompetensförsörjningen ska kunna lösas, menar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Regeringen kallar nu till en nationell samling.

Kompetensförsörjningen i vården, med väntade pensionsavgångar och brist på vissa personalgrupper är en av de största utmaningarna inom vården menar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Även om det huvudsakliga ansvaret ligger på landstingen, ansvarar staten för utbildning och arbetsmarknadsprognoser, och huvudmännen för personalresurserna i det dagliga arbetet.

Även om ansvarsfördelning har många fördelar, kan inte kompetensförsörjningen åtgärdas genom att fortsätta som man alltid har gjort, menar sjukvårdsministern. Flera aktörer har framfört att staten ska ta ett större ansvar.

"Jag delar den uppfattningen. Jag menar att staten inte helt kan skjuta ifrån sig ansvaret genom att peka på att det i första hand är landstingen och regionerna som är ansvariga för kompetensförsörjning", skriver Gabriel Wikström i en debattartikel i SvD.

Login