Regnér: IVO får överskrida sitt anslag

FÖRVALTNING. Den ansträngda myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tillåts överskrida sitt anslag i år och nästa år, meddelar barn- och äldreminister Åsa Regnér (S). Medgivandet gäller arbetet med att ge tillstånd för nya HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska få överskrida sitt anslag i år och nästa år för att kunna öka takten med att ge tillstånd till dem som ansöker om att få öppna HVB-hem, hem för vård och boende. Det sade barn- och äldreminister Åsa Regnér vid en presskonferens på torsdagen.

–De kan använda sin anslagskredit för att utöka sitt arbete när det gäller tillståndsgivning. Just nu är det många barn som behöver placeras och då kan man förbättra kvaliteten i bedömningen och man kan göra det fortare, men ändå behålla kvaliteten och det är det som det här beslutet handlar om, säger Regnér till Altinget.

Anledningen är att det ökande antalet ensamkommande barn som söker asyl och behovet av att hitta boenden åt dem. För att öppna boende krävs ett tillstånd från IVO och regeringen ger nu i uppdrag till myndigheten att lägga mer resurser på detta.

Login