Riksrevisionen granskar det nationella smittskyddet: ”Evighetslånga nedstängningar”

Trots att svenskt smittskydds redan granskats flera gånger tidigare ska nu även Riksrevisionen granska hur Folkhälsomyndighetens smittskyddsarbete fungerat över tid. Tidigare statsepidemiolog Annika Linde är kritisk och tycker att Folkhälsomyndigheten och politiken agerade för långsamt.

Riksrevisionen väljer att gå vidare och göra en granskning av hur det nationella smittskyddet fungerat över tid, och se över hur det fungerar både till vardags och vid kris. Fokus kommer att ligga på Folkhälsomyndighetens arbete sedan 2014 då myndigheten bildades – då Smittskyddsinstitutet lades ner – och fram till och med coronapandemin.

– Pandemin har visat hur viktigt det är att Sverige har ett väl fungerande smittskyddsarbete som snabbt kan skalas upp. Granskningen ska bidra till att arbetet på statlig nivå kan förbättras så att det finns ett gott skydd mot spridning av smittsamma sjukdomar, säger riksrevisor Helena Lindberg, i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen gjorde en förstudie i vintras som ligger till grund för att gå vidare med en granskning, rapporterar Dagens Medicin. Riksrevisionen hänvisar även till Coronakommissionens slutrapport som visar att samordningen och det delade ansvaret för smittskydd inte fungerar väl.

Login