Röster om vårdbudgeten: ”Stålbad”, ”riskerar kollaps”, ”ställ motkrav”

Budgetpropositionen för 2024 överlämnades i går till riksdagen av finansminister Elisabeth Svantesson (M). Innehållet var i huvudsak redan känt och består bland annat av att regeringen avsätter tre miljarder extra till sjukvården nästa år i ett särskilt sektorsbidrag till regionerna, ett grepp som redan har kritiserats

Nytt för dagen var att regeringen gör en smärre satsning på utbyggd vårdutbildning vid Sophiahemmet, som tillförs 18 miljoner kronor i permanent tillskott.

”Tillgången till bland annat sjuksköterskor och barnmorskor är en förutsättning för fler vårdplatser och minskade vårdköer”, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande. 

Dessutom förstärks regeringens stöd till utvecklingen av god och nära vård med 43 miljoner kronor. Regeringen och SD dubblar också satsningen mot cancer. I budgeten avsätts 500 miljoner kronor för en bättre cancervård och 25 miljoner kronor för att utrota livmoderhalscancer. 792 miljoner kronor avsätts för fortsatta inköp av vaccin mot covid-19 nästa år. 

Login