S vill rädda fri tandvård för unga

Socialdemokraterna kommer att säga nej till förslaget om att sänka åldern för avgiftsfri tandvård. ”I nuvarande ekonomiska läge är det helt feltänkt att göra ungdomars tandvård dyrare”, säger socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) på en pressträff.

Rerreingens förslag om att sänka åldern för avgiftsfri tandvård för unga från och med årsskiftet för att delvis finansiera ett kommande högkostnadsskydd för äldre år 2026 imponerar inte på Socialdemokraterna. Förslaget innebär att när en person fyller 19 år kommer tandläkarbeöken att börja kosta pengar.

– Idén när vi införde den kostnadsfria tandvården upp till 23 var att ge unga människor en möjlighet att lägga grunden för en god munhälsa. Vi vet att unga har lägre inkomster och då ofta tyvärr prioriterar bort besöken hos tandläkaren, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

I den budgetmotion som Socialdemokraterna ska presentera nästa vecka lägger partiet 576 miljoner kronor på att behålla dagens system med fri tandvård även för dem som fyllt 19 men inte 23 år.

Regeringens proposition lämnades till riksdagen i somras.{{toplink}}

Login