Sexuellt överförbara apkoppviruset klassas som allmänfarligt

Regeringen har beslutat att det så kallade apkoppviruset ska klassificeras som allmänfarlig sjukdom, vilket innebär att smittskyddslagen träder i kraft och att smittspårning måste göras.

Efter att ett tiotal fall av apkoppviruset har konstaterats i Europa och ett fall i Sverige har Folkhälsomyndigheten gjort en hemställan till regeringen som nu beslutat att virussjukdomen ska klassificeras som allmänfarlig.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning. Det är också viktigt att information når ut till riskutsatta grupper och att sjukvården är beredd på att hantera och smittspåra misstänkta fall. Regeringen följer frågan i dialog med Folkhälsomyndigheten, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

De fall som upptäckts hittills tros ha smittats via sexuell kontakt mellan män. Enligt Folkhälsomyndigheten är apkoppor (engelska monkeypox) en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Login