Sjuksköterska tilldelas årets Vårdförbundspris

Amanda Ahlin, sjuksköterska på Skaraborgs sjukhus i Skövde vann årets Vårdförbundspris på 200 000 kronor för hennes arbete med att se till så att svårt cancersjuka ska kunna få vård hemifrån.

Motiveringen till priset är Amanda Dahlins projekt med fokus på att cancerpatienter ska få vård hemifrån. Dahlin noterade att många infektionskänsliga låg ensamma i slussrum med begränsade möjlighet till mänsklig kontakt och frisk luft. Detta för att skydda dem mot sepsis, men Dahlins projekt gick ut på att patienterna skulle få vård hemma och således skyddas mot vårdinfektioner. Detta har lett till mindre ångest och en större medvetenhet om vad som händer i kroppen hos patienterna.

– Det här priset är ett sätt att synliggöra kunskapen och de goda initiativ som sker och gör skillnad för utvecklingen av den personcentrerade vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande. 

Övriga finalister som vann 150 000 kronor vardera är Sylwia Kedzierska, biomedicinsk analytiker vid Cytologilaboratoriet i Huddinge och Anna Rydberg, specialistsjuksköterska inom demens vid Bräcke Diakoni Västergårdens vård och omsorgsboende i Göteborg.

Login