SKL vill stoppa gratis digital vård i Sörmland

KOSTNADER. Minst 100 kronor – så mycket bör ett digitalt vårdbesök kosta, anser Sveriges kommuner och landstings styrelse. Beslutet riktar sig mot Landstinget Sörmland vars beslut om gratis primärvård har skapat problem för övriga landsting.

I Landstinget Sörmland är det sedan en tid tillbaka gratis att besöka primärvården. Det är ett beslut som är tänkt att gynna invånarna i Sörmland, men det har samtidigt skapat oro bland övriga landsting. Orsaken är att Landstinget Sörmlands beslut om avgiftsfri primärvård redan har lett till att en digital vårdgivare etablerat sig i landstinget, då avgiftsfriheten även gäller patienter från andra landsting.

Men om ett digitalt vårdbesök hos en vårdgivare etablerad i Sörmland är avgiftsfritt för patienten – så skapar det kostnader för hemmalandstingen. Ett avgiftsfri vårdbesök kostar i själva verket 650 kronor för ett läkarbesök och 300 kronor för ett besök hos sjuksköterska.

Förutom de oönskade konsekvenserna landstingen emellan, så finns även mycket som talar för att avgiftsfrihet för digital vård kan leda till ökad vårdkonsumtion som inte är motiverad av medicinska skäl, resonerar SKL:s styrelse.

Login