Skönhetsingrepp ska få egen lag

UTREDNING. En ny lag som ska reglera skönhetsingrepp och en nationell informationstjänst. Det föreslår Skönhetsutredningen som letts av Eva Nilsson Bågenholm och som på måndagen lämnade över sitt betänkande till folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). 

Förslagen är en del av en ny lag som föreslås gälla för ”kroppsbehandlingar med syfte att förändra utseendet som inte utgör hälso- och sjukvård”, eller en mer allmän benämning skönhetsingrepp. I betänkandet betonas också att dessa ingrepp inte är hälso- och sjukvård utan en konsumenttjänst.

Endast legitimerade yrkesgrupper ska få utföra vissa behandlingar. Kirurgiska ingrepp ska endast få utföras av läkare och tandläkare, och subkutana injektioner (injektioner direkt under huden) ska endast få utföras av legitimerade läkare, tandläkare, sjuksköterskor eller tandhygienister inom deras respektive kompetensområde.

För verksamheter som omfattas av den nya lagen föreslår utredningen att det ska finnas en tillståndsplikt som ersätter anmälningsplikten som finns i dag. Ansökan om tillstånd ska göras hos kommunen. Kommunerna föreslås få tillsynsansvaret tillsammans med Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Login