SKR vill utreda tillståndsplikt i vården

Nu sällar sig Sveriges Kommuner och Regioner till dem som vill utreda en tillståndsplikt inom hälso- och sjukvård. ”Det är välkommet att SKR så tydligt går på den linje vi redan har lagt på bordet”, säger socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) till Altinget.

I den tiosidiga hemställan som SKR lämnat till regeringen föreslås en rad åtgärder för att förhindra olika typer av välfärdsbrottslighet. Ett är att tillsätta en utredning av möjligheten att införa tillståndsplikt inom hälso- och sjukvården. Dessutom borde Inspektionen för vård och omsorg kunna kontrollera lämplighet och ekonomiska förutsättningar på samma sätt som i socialtjänstlagen. {{factbox:5383:R}}

– Flera av åtgärderna som SKR föreslår behöver fördjupas och föregås av en utredning där nödvändiga avvägningar görs av hur sårbarheter och glapp i lagstiftningen kan minskas, säger Anders Henriksson (S), ordförande för SKR i ett pressmeddelande.

Ett annat förslag är att upprätta ett nationellt register så att vårdgivare som begått brott inte ska kunna starta en ny verksamhet i en annan region.

Login