Socialstyrelsen: Fler områden ska bli riksvård

VÅRD. För att fler vårdområden ska täckas in av rikssjukvården vill Socialstyrelsen nu att både myndigheter och patientgrupper ska få vara med och nominera vilka behandlingar som ska omfattas.

– Vi hoppas att det kommer att gynna flera patientgrupper. Myndigheter och patientföreningar kan också bidra med mer kunskap om var det finns bristområden, säger Socialstyrelsens utredare Petra Otterblad Olausson till Altinget.

För att hålla en hög kvalité och ett effektivt utnyttjande av resurser koncentreras högspecialiserad vård till ett par sjukhus i landet, även kallat rikssjukvård. Behandlingar av svåra brännskador och hjärtkirurgi på barn och unga är några exempel på rikssjukvård.

Tidigare har det bara varit landstingen och rikssjukvårdsnämnden som har kunnat nominera vilka områden där vården bör koncentreras till ett fåtal platser i landet. Nu vill Socialstyrelsen att även myndigheter, specialistföreningar och patientföreningar ska få möjlighet att nominera områden som kan innefattas av rikssjukvården. Det har framförallt rört sig om kirurgi, nu är förhoppningen att fler grupper kommer att täckas in.

Login