Socialstyrelsen har klubbat riktvärdet för fast läkarkontakt

Nu har Socialstyrelsen satt ner foten och bestämt att 1 100 patienter är ett riktvärde för hur många patienter en läkare ska ha listade hos sig. Syftet är att öka kontinuiteten och skapa en dräglig arbetssituation för läkarna. ”Självklart är vi väldigt glada” säger Marina Tuutma, ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen (DLF).

Socialstyrelsen har kommit med ett från läkarkåren efterlängtat, nationellt riktvärde för fast läkarkontakt. Frågan om fast läkarkontakt har diskuterats länge och formellt beslutades det att införas efter att riksdagen röstat igenom primärvårdspropositionen i början av april. Beslutet innebär att människor på förhand ska välja sin läkare och vårdcentral, vilket skapar en kontinuitet och kvalitet på vårdmötet samt mer förutsägbarhet och planeringsmöjlighet för båda parter.

Enligt Socialstyrelsen är behovet av detta extra stort bland kroniker och äldre multisjuka personer, vilka är de vanligaste patienterna inom svensk sjukvård,

– Siffran 1 100 är varken ett golv eller ett tak, utan behöver anpassas lokalt. Resurserna, i form av läkarkompetens, ska inte fördelas lika utifrån invånarantal utan måste dimensioneras efter exempelvis hur stora vårdbehov invånarna har. Vilka andra yrkesgrupper som ingår i teamet på hälso- eller vårdcentralen och hur de arbetar spelar också stor roll, säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Login