Socialstyrelsen ser över missbruksvården

NARKOTIKA. Fler missbrukare ska få tillgång till behandling med narkotikaklassade läkemedel, exempelvis metadon. Det menar Socialstyrelsen som nu skickar förslaget om nya föreskrifter på remiss.

På uppdrag av regeringen genomförde Socialstyrelsen en kartläggning av hur läkemedelsassisterad behandling, även kallat LARO, fungerade. Resultatet av två separata rapporter, som bland annat undersökte tillgänglighet i vården och antalet dödsfall, är grunden till att Socialstyrelsen nu beslutat om att ändra sina föreskrifter.

– Det är klart att det ligger på Socialstyrelsen att regelbundet se över föreskrifterna, men det är resultatet från forskningen som ligger till grund för att föreskrifterna behöver ses över. Vi såg exempelvis ett behov av att förbättra tillgängligheten, säger Kajsa Laxhammar, jurist vid Socialstyrelsen, till Altinget.

För att öka tillgängligheten behövdes det göra avvägningar menar Kajsa Laxhammar. Exempelvis ska inte lagen om vård av missbrukare (LVM) utgöra ett hinder för att inleda behandling. En annan förändring är att även specialister i beroendemedicin och inte enbart specialister i psykiatri ska kunna ge behandlingen. Även opioidberoende föreslås få tillgång till behandlingen, och inte enbart opiatberoende.

Login