Sprutbytesprogram sprider sig över landet

SMITTSKYDD. Det har skett en stor ökning av sprutbytesprogram i landet under mandatperioden. I dag är det endast en handfull landsting som vare sig har eller planerar att starta något program.

År 2015 fanns det sprutbytesprogram för missbrukare i tre av landets landsting. På många håll berodde frånvaron av sprutbytesprogram på att kommunerna utnyttjade sin möjlighet att sätta sig på tvären om landstinget ville starta upp ett sprutbytesprogram. Dåvarande sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tröttnade på kommunerna och tog initiativ till en lagändring om att stryka kommunernas veto, ett lagförslag som fick stöd i riksdagen och trädde i kraft i mars förra året.

En sammanställning från Folkhälsomyndigheten visar att landets landsting och regioner har valt att utnyttja sin nyvunna frihet på området. En rad landsting och regioner har startat upp sprutbytesprogram eller är på väg att göra det inom kort.

Endast i fem landsting saknas det fortfarande helt planer på sprutbytesprogram, enligt Folkhälsomyndighetens rapport Den svenska narkotikasituationen.

Login