Statskontoret: Behåll HSAN

Nio myndigheter föreslås avvecklas, en inrättas i ny form och flera göras om. Efter Statskontorets genomgång av statens nämndmyndigheter uppmanas regeringen att behålla hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Statskontoret fick i höstas i uppdrag att se över statens nämndmyndigheter, myndigheter som leds av en nämnd med ledamöter som regeringen utser. Först handlade det om ett 40-tal myndigheter, men antalet växte efter att Statskontoret insett att också landets 24 övervakningsnämnder ska räknas in.

I rapporten som Statskontoret lämnat över till regeringen föreslås att nio myndigheter avvecklas. Det handlar bland annat om Nämnden för hemslöjdsfrågor, vars uppgifter i stället bedöms kunna läggas på Kulturrådet, och Fideikommissnämnden som föreslås bli ett särskilt beslutsorgan vid Kammarkollegiet.

Statskontoret har framför allt tittat på om det finns skäl till den form av kollektiva beslutsfattande som en nämnd har och om det finns behov av en tydlig organisatorisk självständighet gentemot andra verksamheter, som myndigheter eller organisationer. {{factbox:6251:r}}

Login