Stor oro över attityder till läkemedel

MEDICIN. Var femte person kan tänka sig att köpa värktabletter utan recept och utan att först ha träffat en läkare. Det är mycket oroande, anser Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket.

– Det är ett stort problem att man kan tänka sig att handla läkemedel utan recept. Då har man ställt en diagnos på sig själv och kan få hem vilken produkt som helst, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket, till Altinget.

Enligt en undersökning från Läkemedelsverket kan 22 procent av de tillfrågade tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel på nätet utan varken recept eller diagnos från en läkare. 13 procent kunde tänka sig att köpa receptbelagda sömntabletter. I båda fallen rör det som om läkemedelsgrupper där det finns preparat som är narkotikaklassade. Det är framförallt storstadsbor i åldrarna 18 till 29 år som kan tänka sig att köpa läkemedel utan recept och utan att träffa en läkare.

På de seriösa nätapoteken går det inte att handla läkemedel utan recept. Enligt undersökningen är det bara ett fåtal som i dag handlar på det sättet. Men enligt Marie Kerttu är det attityden hos de tillfrågade som är bekymmersamt.  

Login