Stora skillnader i missbruksvården

NARKOTIKA. Vid långvarigt narkotikamissbruk finns det möjligheten att via sjukvården få narkotikaklassade läkemedel. Men det saknas en nationell plan för hur behandlingen och vården ska ske, anser Socialstyrelsen.  

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen kartlagt hur verksamheten och behandlingen av missbrukare med narkotikaklassade läkemedel fungerat. Den så kallade LARO-behandlingen innebär att personer med ett allvarligt missbruk av exempelvis heroin, morfin och opium kan få legalt förskrivna läkemedel som metadon och buprenorfin utskrivna av sjukvården, dock i samband med andra sociala insatser.

Socialstyrelsens har bland annat undersökt hur verksamheten fungerar på samtliga kliniker i landet. Bland annat anser myndigheten att det saknas en nationell samstämmighet om hur vården ska bedrivas.

– Det som framkom när vi gjorde kartläggningen är att verksamheterna gör väldigt olika. Det skiljer sig åt hur man tolkar regelverket, vilka behandlingar och sociala insatser som erbjuds, säger Annika Remaeus, utredare på Socialstyrelsen, till Altinget.

Login