Stora skillnader i patientsäkerhet över landet

PATIENTSÄKERHET. Nära en av tio patienter inom sjukvården drabbas av vårdskador. Men de regionala skillnaderna är stora och landstingen kan göra mer för att förhindra att skador uppkommer. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

Under de senaste åren har patienter som drabbas av skador i vården minskat marginellt. Samtidigt finns det stora skillnader på hur många som drabbas runt om i landet. Socialstyrelsen drar därför slutsatsen i en lägesrapport om patientsäkerhet att fler skador kan förhindras.

– Vi grundar det på skillnaderna. Alla vårdskador kommer inte att gå att förhindra, men de stora skillnaderna tyder på att mycket kan förebyggas, säger Carina Skoglund, projektledare för lägesrapporten på Socialstyrelsen, till Altinget.

Vårdrelaterade infektioner och tryckskador är några av de vanligaste skadorna som uppkommer inom vården. Andelen patienter som drabbats av infektioner i har legat på runt nio procent sedan 2009. Samtidigt varierar förekomsten stort mellan de olika landstingen. I vissa landsting är förekomsten 5 procent i andra 13 procent. För trycksår kan variationen mellan olika landsting vara ännu större, från 5 till 19 procent.

Login