Svag ökning av organdonationer

VÅRD. Under 2015 donerades fler organ än någonsin tidigare i Sverige, men trots det är det fortfarande långt ifrån tillräckligt. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

Förra året donerades organ från 167 avlidna personer, vilket är en fler än året dessförinnan. Trots att det är det högsta antalet donerade organ någonsin är behovet mycket större än utbudet. Enligt Socialstyrelsen väntar 825 personer på nya organ den 1 januari 2016. Dessa personer kan i sin tur vara i behov av flera donationer.

Det är inte donatorns ålder, utan organets kondition som avgör om det är möjligt att donera. I dagsläget finns det över 1 500 000 som står med i donationsregistret. Donationer från en person kan rädda livet på upp till åtta personer. De organ som transplanteras från avlidna är njurar, lever, hjärta, lungor, bukspottskörtel och i vissa fall tunntarm. 

Under hösten presenterades även donationsutredningen som bland annat föreslog att det ska bli tillåtet att bedriva vård i syfte att främja transplantation. Utredningen är nu ute på remiss. 

Login