Svensk sjukvård toppar i internationell jämförelse

VÅRD. Både när det gäller kvalitet och effektivitet toppar svensk sjukvård i en international jämförelse. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting.

När svensk sjukvård jämförs med andra länder i EU, Norge och USA hamnar den i topp. Det gäller såväl i ett kvalitets- och effektivitetsindex. Jämförelsen som bygger på underlag från bland annat OECD, WHO och EU bygger på det allra tydligaste tecknet på om hälso- och sjukvården fungerar väl, hur stor chansen för överlevnad är.

Några av länderna i jämförelsen, som Norge och England, har statlig sjukvård, medan exempelvis Nederländernas har försäkringsbaserad vård. För att ta reda på hur väl sjukvården fungerar har man valt ut tretton indikationer. Bland annat hur väl sjukvården lyckas hålla nere riskfaktorer som högt blodtryck och högt blodsocker och hur stora överlevnaden är bland stora sjukdomsområden som cancer och stroke.

Roger Molin, analytiker på avdelningen för ekonomi och styrning och en av författarna av rapporten, beskriver det som sjukvårdens svarta låda.

Login