Tjänstehundar minskar depression och ångest enligt ny rapport

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gav nyligen ut en rapport om tjänstehundens påverkan i vård och skola. Studien visar att tjänstehundar kan öka inlärningsförmågan hos barn och minska depressioner bland äldre. 

SLU och Svenska Terapihundskolan gav i december ut en rapport om sociala tjänstehundars användning och påverkan. Rapporten beskriver vad tjänstehundar är, vilket användningsområde de har och hur klienterna samt tjänstehundarna påverkas. 

– Anledningen till att vi skrev denna rapport var att vi hade fått information om att det används outbildade hundar inom skola, vård och omsorg, vilket kan innebära en risk för både hundarnas och människornas välfärd, säger Lena Lidfors som är professor vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa i ett pressmeddelande. 

I rapporten står det om tjänstehundars effekt på vård, omsorg och utbildning. Rapporten visar att tjänstehundar leder till minskad depression, stress och ångest samt ökad social interaktion och livsglädje i äldre- och hälsovården.

Login